Obec Ptrukša


2022. December 4., Ferenc névnapja, holnap Borbála, Barbara névnapja

Latorca

A Latorca (ukránul Латориця, szlovákul Latorica) folyó forrása Ukrajnában található.

Az Északkeleti-Kárpátokban, a Vereckei-hágó közelében ered 850 m magasságban. Hossza 188 km. Ebből 150 km  Ukrajnában, 38 km  Szlovákiában található. Vízgyűjtő területének mérete 3130 km². Átlagos vízhozama Csapnál 37 m³/s.

A forrástól Szolyváig hegyi jellegű folyó, onnan a folyóvölgy Munkácsig hol szélesedik, hol ismét összeszűkül, majd a folyása síkvidéki jelleget ölt. A folyó Szirénfalva környékén lépi át a szlovák-ukrán határt, ahol pár kilométerre megközelíti a Tiszát is. Legnagyobb mellékfolyója a Laborc.
A Latorca Szlovákiában, Zemplén falunál az Ondavával egyesülve kapja a Bodrog nevet.


latorca1

Lengő híd

 

latorcalengohid64

 

Tőzike

 

A védett növényünk a tőzike a liliomfélék családjának a tagja. Egész Európában őshonos növény a bókoló, fehér virágú, keskeny, élénkzöld levelű tőzike. Hazánkban a nedves, üde talajú erdőkben található meg. A kertekben is árnyékos helyre helyezzük el, fák alá, mert az erős napfényt nem kedveli. Minden talajféleségen kiválóan díszít, csak a homoktalajokat nem tűri jól. Ha tehetjük, ezeken a helyeken kerüljük el az ültetését. Szaporítása kora tavasszal vagy ősszel tőosztással, illetve ősszel magvetéssel történik.

A hóvirágfélék hagymás füve, 9 faja Európa s a mediterrán vidéken terem. Virágszála tetején a virágburokjából sarjadzó egy vagy több virága a hóvirágéhoz hasonló, de mind a hat lepelszirma egyenlő, fehér, a csúcsa megvastagodott, zöldes, tokja körteforma, húsos. Közép- és Dél-Európában nedves helyen elég gyakori, már februárban virágzik. Hagymája hosszas gömbölyded, 3-5 szálas levelet hajt, virága magányos, kétvirágú. Szépségéért és koraiságáért kertbe ültetik

tozike_1

 

Gilice

A fehér gólya a gólyaalakúak  rendjébe, ezen belül a gólyafélék  családjába tartozó faj. A köznyelvben ő a közismert gólya. Népi elnevezései a gilice, cakó (czakó) és az eszterág.glya

Testhossza 100-115 centiméter, szárnyfesztávolsága 155-165 centiméter, testtömege 2200-4400 gramm. Testének nagy része fehér vagy piszkosfehér, szárnyai feketék, csőre és lába piros.

Életmódja: Legjellemzőbben emberi környezetben fészkel. Valaha magas fákra, később kéményekre, itt-ott templomtoronyra, ma leginkább oszlopokra építi fészkét, amelynek helyét mindig vizes élőhelyek közelében választja meg. A nedves réteken, tarlókon keresgél nagyobb rovarok, ebihalak, békák után, de elfogyasztja az apró rágcsálókat, halakat, kígyókat, sőt, volt rá példa, hogy kisnyulat is vittek a fiókáknak táplálékként.

Szaporodása: A gólyák 3-5 éves korukban érik el ivarérettségüket. A párok egy költési időszakra állnak össze, s a hím választja a tojót. A megközelítőleg 1 méter átmérőjű fészket ágakból építik és szénával, szalmával, tollakkal bélelik. A fészkeket évente kitatarozzák újabb ágakkal, így egy-egy régebbi építésű fészek tömege elérheti a több száz kilogrammot.  A fészekalj 4-6 tojásból áll, és a szülők május elejétől felváltva kotlanak. A fészekalj pusztulása glyaesetén esetleg újabb fészekaljat raknak, ekkor a kotlási időszak is odébb tolódik. A 29-30. napon kelnek ki a fiókák, amelyekre a szülők eleinte felváltva ügyelnek, miközben a másik élelmet, vizet hord. A fiatal gólyák a kilencedik hét környékén hagyják el a fészket. Miután megtanultak önállóan táplálékot keresni, csatlakoznak a vonulásra gyülekező csapathoz.

golya1
 

Reklámtábla

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Modernizácia VO v ob ci Ptrukša

Szelektív hulladékgyűjtés

separovany_zber

© 2009 Obec Ptrukša, všetky práva vyhradené.

Created & designed by VJCOM. Sponzored by MAtrix